Ce avere are Bill Gates: A fondat Microsoft și a deținut pentru foarte mulți ani titlul de cel mai bogat om din lume. Astăzi Bill Gates se află pe locul 2 mondial, având o avere de $124.3 miliarde, fiind întrecut doar de Jeff Bezos, fondatorul Amazon. 

averea lui bill gates

Avere $137 miliarde dolari
Data nașterii 28 octombrie 1955 (65 ani)
Înălțime 1.78m
Profesie antreprenor, programator, om de afaceri, investitor
Ultima actualizare 2021

Care este averea lui Bill Gates: Bill Gates este un om de afaceri american, fondator și fost CEO al Microsoft, filantrop și scriitor. În ultimii 20 de ani, Bill Gates a fost cel mai bogat om din lume, fiind ”detronat” pentru prima dată abia în Iulie 2017 de către fondatorul Amazon, Jeff Bezos.

Bill Gates nu a fondat însă de unul singur gigantul Microsoft, ci împreună cu Paul Allen care este cunoscut ca fiind unul dintre antreprenorii pionieri ai revoluției calculatoarelor. În prezent deține mai puțin de 1.3% din Microsoft. Acesta a vândut, pe parcursul anilor, acțiuni în valoare de miliarde de dolari, folosind banii obținuți în cadrul companiei Cascade Investment LLC pentru a investi în alte sute de alte companii mai mici.

Începuturile lui Bill Gates

William Henry Gates III s-a născut la data de 28 Octombrie 1955 în Seattle, Washington. Gates a avut parte de bullying în copilărie, fapt care l-a determinat să își petreacă majoritatea timpului în camera sa. Un fapt cunoscut este că acesta mereu răspundea ”Mă gândesc” atunci când mama sa îl întreba ce face. La vârsta de 13 ani, Bill Gates a început cursurile în cadrul școlii Lakeside și tot atunci a scris primul său software. Școala derula un program prin care a cumpărat un terminal Teletype Model 33 ASR și le oferea elevilor șansa de a-și petrece timp folosind calculatorul. Bill Gates a fost, bineînțeles, printre cei interesați de programarea pe noul computer și a scris un joc de X și 0. Mai târziu, Bill Gates și prietenii lui, printre care și Paul Allen alături de care avea să fondeze Microsoft ani mai târziu, au primit interdicție să mai folosească calculatorul școlii după ce au fost prinși exploatând vulnerabilități ale sistemului pentru a obține mai mult timp pe care să îl poată petrece la calculator.

Când interdicția acestora a luat sfârșit, elevii s-au oferit să caute buguri în software în schimbul a câteva ore extra de folosit calculatorul. Bill Gates a început să studieze codurile programelor care rulau pe computer la acea vreme. În 1971, un profesor de la școala Lakeside le-a cerut lui Bill și unui prieten să automatizeze sistemul pentru orarul și repartizarea elevilor și aceștia au îndeplinit cerința fără probleme, însă cu o mică excepție. Bill Gates a schimbat codul în așa fel încât să fie întotdeauna prezent la orele la care participau cele mai multe fete.

În ultimul an, Bill Gates și Paul Allen au fondat prima companie de software numită Traf-O-Data, folosind tehnologia de la procesorul Intel 80008. A terminat cursurile la Lakeside în 1973 și s-a înscris la Harvard. Acolo a studiat matematică dar și știința calculatoarelor unde l-a întâlnit pe Steve Ballmer. Bill Gates a renunțat la cursurile de la Harvard la sfârșitul celui de-al doilea an de studiu.

Curiozități și lucruri surprinzătoare despre Bill Gates

  • A devenit miliardar pentru prima dată în 1987 la vârsta de 31 ani.
  • Averea sa de $100 miliarde din 1999 are aceeași valoare cu cea de $153 miliarde din prezent, ținând cont de inflație
  • Dacă n-ar fi donat niciodată, ar fi avut o avere de $175 miliarde
  • Casa lui din Seattle are o suprafață de peste 6000m² și este estimată la $147 milioane
  • Din 2003, a încasat cel puțin $50 miliarde din dividende Microsoft
  • Astăzi mai deține doar 1.3% din Microsoft, compania pe care a fondat-o
  • Plănuiește să doneze 99.96% din avere până la sfârșitul vieții sale
  • Le va lăsă moștenire celor 3 copii ai săi doar câte $10 milioane

Cariera lui Bill Gates

Odată cu lansarea MITS Altair 8800 bazat pe procesorul Intel 8080, Bill Gates și Paul Allen au văzut oportunitatea de a crea propria lor companie de software. Creatorii noului computer, Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), au făcut un parteneriat cu Gates și Allen folosind un emulator Altair care funcționa pe noul microcalculator. Numele de Microsoft a fost înregistrat în 26 Noiembrie 1976. Pe parcursul primilor 5 ani de muncă la Microsoft, Bill Gates a revizuit personal fiecare linie de cod pe care compania o livra și chiar îl rescria atunci când era nevoie. La 20 Noiembrie 1985, Microsoft a lansat prima versiune de Windows.

Microsoft s-a lansat la bursă în anul 1986 iar prețul pentru o acțiune era de doar 21 dolari. După încheierea primei zi de tranzacționare, prețul per acțiune a urcat la 27.75 dolari iar procentul de 45% din companie deținut de către Bill Gates valora atunci $350 milioane. După doar un an, prețul acțiunilor Microsoft a urcat atât de mult încât acesta a devenit miliardar la doar 31 ani.

În 15 Iunie 2006, Bill Gates a anunțat că pe parcursul următorilor 2 ani va face o tranzitie de la rolul său zilnic în compania Microsoft pentru a putea dedica mai mult timp activităților filantropice.

La data de 13 Martie 2020, Bill Gates s-a retras din rolul de președinte al Microsoft.

Averea lui Bill Gates pe ani

Anul Avere
1986 $350 milioane
1987 $1.25 miliarde
1990 $2.5 miliarde
1990 $15 miliarde
1997 $40 miliarde
1999 $85 miliarde
2000 $63 miliarde
2008 $58 miliarde
2009 $40 miliarde
2014 $76 miliarde
2020 $130 miliarde

Alte detalii despre averea lui Bill Gates

Bill Gates a vândut acțiuni Microsoft în valoare de cel puțin $40 miliarde și a încasat peste $12 miliarde din dividende începând cu anul 1986. A folosit banii pentru a fonda compania numită Cascade Investment care a continuat să crească și astăzi include investiții în companii precum Canadian National Railway și AutoNation. Bill Gates este de asemenea un filantrop, donând peste $3.3 miliarde din averea sa prin intermediul fundației Bill & Melinda Gates. Acesta încă deține 1.3% din compania Microsoft.

Bill Gates și imobiliarele

În Seattle, Washington: Familia Gates deține numeroase proprietăți imobiliare în Statele Unite. Cel mai probabil Bill Gates deține proprietăți și în afara țării însă nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre acestea.

În Washington, familia Gates trăiește într-o casă impresionantă numită ”Xanadu 2.0”. Proprietatea de pe lac a fost cumpărată în 1988 pentru $2 milioane, dar Bill Gates a petrecut 7 ani cheltuind $63 milioane pentru a construi probabil cea mai impresionantă locuință din lume.

În Rancho Santa Fe, California: În Octombrie 2014, familia Gates a plătit $18 milioane pentru un ranch de 92 de hectare lângă San Diego. Jennifer, fiica lui Gates, este pasionată de echitație, astfel că propritatea aceasta deține o pistă de curse pentru cai, o livadă, 5 hambare dar și un loc pentru un veterinar care să fie prezent acolo full-time.

În Del Mar, California: În Aprilie 2020, Bill și Melinda Gates au plătit $43 milioane pentru o casă impresionantă cu vedere la ocean în Del Mar, California, la doar 15 minute de ranch-ul din Santa Fe. Aceasta a fost cumpărată de la investitorul miliardar T. Boone Pickens.

În Wellington, Florida: În 2013, Gates a plătit $8.7 milioane pentru un al doilea ranch de cai, de data aceasta în Wellington. Aceștia obișnuiseră înainte să închirieze casa de câteva ori și le-a plăcut, astfel că au decis să o cumpere.

În Cody, Wyoming: În 2009 Bill Gates a cumpărat un ranch de aproape 200 de hectare în Cody pentru un preț necunoscut. Proprietatea a fost deținută înainte de către William “Buffalo Bill” Cody.

Proprietăți comerciale: Prin intermediul fondului de investiții Cascade, Bill Gates deține și numeroase hoteluri. Acesta este proprietarul unei părți din hotelul Charles din Cambridge, Massachusetts. Mai deține de asemenea și jumătate din toate hotelurile Four Seasons din toată lumea. De asemenea, alături de un grup de investitori acesta mai deține și Ritz Carlton din San Francisco.

Rezumat

Bill Gates are o avere estimată la $135 miliarde. La momentul scrierii acestui articol, Gates este al doilea cel mai bogat om din lume, fiind întrecut doar de fondatorul Amazon, Jeff Bezos. De la lansarea pe bursă a companiei Microsoft în 1986, Bill Gates și-a văzut averea crescând de la $250 milioane la peste $100 miliarde. În anul 1999, averea lui Bill Gates a atins $99 miliarde. Ajustând suma la inflație, valoarea averii de la acea vreme este aceeași cu cea din prezent.

Post Your Thoughts