Daniel Dines, cunoscut și ca ”șeful boților” este un IT-st român care a fondat UiPath, compania care i-a adus averea impresionantă. Roboții și automatizările sunt punctele lui cheie, dar haideți să aflăm mai multe despre cât de mare este averea acestuia dar și mai multe detalii despre succesul companiei sale.

Avere $1.3 miliarde
Vârstă 48 ani
Înălțime: 1.80m
Ocupație: CEO & Fondator UiPath
Ultima actualizare: 2021

Ce este UiPath?

Automatizările și crearea de roboți sunt principalele două activități ale companiei de tehnologie intitulată UiPath. Scopul final este, așa cum vă așteptați, înlocuirea forței de muncă umană cu roboți. Suntem, deci, tot mai aproape de filmele SF sau de momentul în care în fabrici nu se vor mai afla sute sau mii de oameni ci doar câțiva. Performanța la care a ajuns compania UiPath este una incredibliă iar Daniel Dines declară că nu ar fi reușit fără echipa sa. Deși este CEO și fondator, Daniel Dines mai deține doar 20% din companie, restul de 80% din companie fiind probabil ”sacrificat” de-a lungul anilor în schimbul numeroaselor investiții. Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer pentru fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană” spunea Daniel Dines.

”Secretul creșterii rapide este că am avut un fundament bun, o tehnologie bună care a răspuns la nevoile pieței. Pe lângă acest lucru, dezvoltarea atât de rapidă are de-a face cu abordarea, cu mentalitatea – noi am crezut cu tărie că putem fi lider global” – cel mai bogat român.

Deși a avut un rol important în dezvoltarea companiei, fiind și el fondator, CTO-ul Marius Tîrcă nu este atât de des menționat, lumina reflectoarelor fiind mai mereu îndreptată spre Daniel Dines. În termeni mai specifici, UiPath este o companie de software specializată în RPA (Enterprise Robotic Process Automation) și este prima companie unicorn din România. O companie este numită unicorn în momentul în care valoarea acesteia depășește suma de 1 miliard de dolari.

Ion Țiriac, întrecut de Daniel Dines

Atunci când vine vorba de cel mai bogat om din România, toți oamenii se gândesc instant la Ion Țiriac, acesta ocupând într-adevăr până nu de mult locul 1 în topul celor mai bogați români. De curând, acesta a fost totuși detronat de Daniel Dines, the boss of the bots.

Fiind chiar în topul miliardarilor lumii, Ion Țiriac la vârsta de 81 de ani, încă deține o avere estimată la 1.2 miliarde de dolari și se poziționează acum pe locul 2 în România. Mult mai tânăr, Daniel Dines în vârstă de 47 ani a reușit performanța de a strânge o avere de 1.4 miliarde de dolari într-un timp mult mai scurt datorită performanțelor companiei sale UiPath. În 2019, Forbes a stabilit ierarhia și l-a poziționat pe Dines pe locul 1, acersta fiind totodată și primul român care devine miliardar datorită roboților și a software-ului.

Cum a început Daniel Dines

Puțin din biografia lui Daniel Dines: acesta s-a născut la Onești iar în anul 1997 a terminat Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. Pasionat de matematică dar dezamăgit de facultate, Daniel Dines a ajuns programator iar astăzi este cel mai bogat român.

“Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică.”

Programatorii români din București obișnuiau să câștige undeva la 300 de dolari pe lună la mijlocul anilor 1990, dacă lucrau la proiecte pentru companii din USA. Daniel spunea că la momentul respectiv el putea să cheltuile undeva la 30 de dolari pe lună, în timp ce un prieten programator câștiga de 10 ori mai mult. Atunci s-a produs click-ul care l-a făcut pe Daniel Dines să facă primii pași în programare. A luat un manual de C++ și s-a pus pe studiat și învățat. Dupâ câteva luni, acesta s-a angajat la o companie de IT din București.

Primul semn de succes a venit în anul 2001 când o ofertă venită din partea Microsoft l-a convins pe Daniel Dines să lase în urmă România, mutându-se la Seattle pentru a lucra ca programator pentru 5 ani. Limba vorbită a fost una dintre primele bariere pe carer Daniel Dines a trebuit să le doboare în drumul spre succes, acesta neștiind Engleză la momentul mutării în America.

„Primii mei ani au fost groaznici, în ședințe, înțelegeam cam 50% până la 60% din ceea ce vorbeau și nu am putut să vorbesc nimic”

După experiența dobândită în USA, Daniel Dines s-a întors în București în anul 2005 și a fondat prima lui companie, DeskOver, specializată în outsourcing.

“El și-a asumat multe riscuri, știind că de cele mai multe ori va pierde, dar i-a plăcut să transforme pierderile într-o experiență din care să învețe ceva” – Marius Tîrcă, fondator și CTO UiPath

Drumul spre locul 1 în topul celor mai bogați români nu a fost ușor. Daniel Dines a fost pus la încercări mari de-a lungul timpului, una dintre cele mai importante probleme având loc în 2011 când acesta a pierdut cel mai mare client al companiei sale. La scurt timp după nefericita întâmplare, Marius Tîrcă a fost contactat de către Daniel Dines, fiindu-i oferită pozția de CTO al companiei. Cei doi și-au unit forțele pentru a dezvolta compania pe segmentul de vânzare al kiturilor de software. Soluția a readus compania pe linia de plutire însă doar pentru scurt timp. Pasul cel mare avea să vină puțin mai târziu când un client indian a adus o schimbare majoră, setând software-ul să imite anumite sarcini de bază și să funcționeze fără ajutorul unui inginer.

Post Your Thoughts