Averea lui Ion Țiriac: Ion Țiriac este un cunoscut om de afaceri român, fost jucător profesionist de hockey pe gheață și de tenis. Averea acestuia este estimată la $1.2 miliarde. După o carieră fulminantă că jucător de tenis, acesta a intrat în lumea afacerilor reușind să construiască un adevărat imperiu de miliarde de dolari.

Avere: $1.2 miliarde
Data nașterii: 9 mai 1939 (81 ani)
Înălțime: 1.85m
Ocupație: om de afaceri, jucător de tenis, jucător de hockey
Ultima actualizare: 2021

Cel mai bogat sportiv din lume?

În ultimii zece ani, averea lui Ion Țiriac a fost estimată la aproximativ $2 miliarde, fapt ce l-a poziționat pe locul 1 în topul celor mai bogați sportivi din lume. Pe locul 2 obișnuia să fie Michael Jordan cu o avere cuprinsă între $1.5 -$1.9 miliarde. În mod surprinzător, în anul 2020 averea lui Ion Țiriac a scăzut de la $2 miliarde la $1.2 miliarde iar cea a lui Jordan a crescut la $2.2 miliarde, cei doi inversând pozițiile în topul celor mai bogați sportivi din lume.

Cine este Ion Țiriac?

Ion Țiriac s-a născut la data de 9 mai 1939 în Brașov, România. A debutat ca jucător de tenis și a reușit să facă performanță, câștigând Bavarian International Tennis Championships în 1970. De asemenea, a ajuns în sferturile de finală de la French Open în 1968. Ca și jucător la dublu, acesta a fost chiar mai de succes și a câștigat 22 de titluri în 1970. Acesta a reprezentat România în competiții internaționale și a câștigat numeroase medalii de aur, printre care și la Budapest Summer Universiade în 1965. De asemenea, a ajuns în finala Davis Cup de mai multe ori, în 1969, 1971 și 1972.

A făcut alegeri inspirate încă de la început. După ce s-a retras din tenis, Ion Țiriac a devenit managerul altor jucători, o cale sigură spre obținerea de venituri importante. La scurt timp a devenit antrenorul principal al lui Ilie Năstase dar și al altor superstaruri internaționale precum Mary Joe Fernández, Guillermo Vilas, Marat Safin, Steffi Graf și Goran Ivanišević. Între anii 1984 și 1993, Țiriac a fost direct implicat în ascensiunea lui Boris Becker până la numărul #1 mondial.

Citește și: Care este averea lui Selly

Despre averea lui Țiriac

Se pare că timpul petrecut în Germania alături de Boris Becker l-a ajutat pe Ion Țiriac să înțeleagă cum funcționează afacerile în vest, pregătind-ul mai bine pentru ridicarea unui imperiu. În 1990, Țiriac și-a deschis propria bancă numită, evident, Banca Țiriac. Aceasta a fost prima bancă privată din România de după Revoluție. Au mai urmat numeroase afaceri în domenii care mai de care mai profitabile precum retail, auto, aviație, asigurări. De asmenea, imobiliarele nu lipsesc din portofoliul omului de afaceri. Imperiul lui Țiriac include Tiriac Holdings, Tiriac Air, Unicredit Bank, Allianz-Tiriac, Tiriac Auto și Tiriac Leasing.


Veniturile din tenis ale lui Ion Țiriac au fost de doar câteva milioane de dolari, mai puțin decât în cazul altor sportivi profesioniști, însă suficient cât să-i ofere un start bun în lumea afacerilor. Pornind de la cele câteva milioane, Țiriac a reușit performanța de a ajunge la o avere de peste $100 milioane la doar doi ani de la căderea Zidului Berlinului. În anul 2000, averea lui ajunsese deja la $500 milioane iar peste încă 5 ani, în 2005, la $900 milioane. În 2007, Forbes l-au clasat pe Țiriac pe locul 840 în topul celor mai bogați oameni din lume cu o avere de $1 miliard. Până nu de mult, Țiriac era singurul miliardar român însă acesta a fost depășit recent de Daniel Dines, CEO și fondator UiPath.

Țiriac și primul milion

”Nu știu cum am făcut primul milion. Habar n-am. Eu am știut doar să fac banii, nu să-i număr ca Hagi Tudose. Am avut talent, dar am muncit mai mult decât Năstase sau decât alții, pentru că n-aveam talentul lor.

Această muncă s-a răsfrânt și asupra celorlalte activități pe care le-am avut. Eu am fost bogat prima dată când am intrat în cârciumă și nu m-am uitat la preț. Un jucător de tenis la Wimbledon dacă pierde primul tur ia 50.000 de sterline. Salariul a trei secretare la Londra și a patru la București pe trei, patru ani!”
– Ion Țiriac, dialog cu Ovidiu Ioanițoaia

Țiriac și banii pentru piloții de avion

O întâmplare care spune destul de multe despre felul în care gândește miliardarul Ion Țiriac și probabil unul dintre motivele pentru care a reușit să creeze un imperiu de miliarde de dolari și totodată să-l mențină pe parcursul a zeci de ani: ”Dacă nu am bani de doi piloți…”, ”Avioanele, că am mai multe”. O fază dintr-un interviu cu Ovidiu Ionițoaia care a trecut neobservată până când Teo a vorbit despre asta într-un număr de stand-up comedy la iUmor.

Țiriac nu mai are niciun ban?

În același interviu cu Ovidiu Ionițoaia, Ion Țiriac a declarat că nu mai are niciun ban pentru că toți au fost donați fundației sale. O declarație destul de arogantă, ceva obișnuit pentru excentricul miliardar, fiind evident pentru toată lumea că Țiriac nu va rămâne niciodată fără bani. Se pare doar că i-a mutat de pe numele lui, pe numele fundației sale.

„Nu mai am bani! Eu toți banii i-am donat fundației! Trăiesc bine, extraordinar trăiesc. Mi se plătește și combustibilul la avion și tot”

Post Your Thoughts